A hagymkat nagyobb darabokra vgjuk. A sonkt felkockzzuk. A vajat megolvasztjuk (vigyzzunk, ne barntsuk meg!), s 15 percig proljuk benne a hagymt. A liszttel megszrjuk, beletesszk a sonkt, s 3 percig kislngon proljuk, majd belentjk a hslevest s a bort. Sval, borssal, szerecsendival zestjk, s kislngon 40 percig fzzk. A tejsznt 3 rszben habb verjk. A levest tnyrokba szedjk, mindegyiknek a tetejre 1-1 evkanl tejsznhabot tesznk, s a hab kzepre pirospaprikt szrunk.
Varici
Szlv mdra is kszthetjk: bor helyett pilzeni srrel ntjk fel, a tejszn helyett pedig kefirt hasznlunk. Vegetrinus vltozat: sonka helyett fokhagymval bedrzslt, pirtott kenyrkockkat szrunk bele, a tykhsleves helyett pedig zldsglevessel ntjk fel.