A leveshez 2 narancs 30-30 dkg szl (fehr s piros szem) 1 evkanl mz 1 dl des fehrbor
a dzsemhez 50 dkg szl (fekete) 2 alma 4 szelet kalcs
ELKSZTS
A dzsemhez a szlszemeket megmossuk, s lbasban 15 percig kislngon fzzk, majd szitn ttrjk. A lt jra felforraljuk, s 5 percig fzzk, hogy sr legyen. Az almkat meghmozzuk, magjukat s maghzukat kivgjuk. A gymlcst a sr szllbe tesszk, s 1 rig kislngon, nagyon srre fzzk, majd kihtjk. A leveshez a narancsok hjt burgonyahmozval hossz, vkony cskokra vgjuk, a levt kinyomjuk. A szlszemeket megmossuk, nhny szp szemet flretesznk a dsztshez. A szlszemeket s a narancslt turmixoljuk, majd szitn ttrjk. Belekeverjk a narancshjat, a mzet s a bort. Folpackkal lefedjk, s 1 rra htbe tesszk. Tlalskor kivesszk a narancshjat. A megmaradt szlszemekkel dsztjk, s 1-1 szldzsemes kalcsot adunk hozz.